Al doende leert men, welkom!

Jong geleerd oud gedaan, nooit te oud om te leren en daar tussenin, al doende leert men .


Powered By Blogger

zaterdag 26 december 2009

Verwering






Mooi woord eigenlijk, 'verwering'! Weersinvloeden, chemische reacties en de factor tijd lijken erin verweven. Het noorden en het zuiden bepalen kan aan de hand van boomstammen en dan is de meest groene kant die waar het minste zonlicht komt, het noorden. Zo kan aan veel voorwerpen iets worden afgelezen. Langdurig aan het zonlicht blootstellen doet de kleuren van voorwerpen verbleken. Water kan slijpen, wind kan schuren. Kortom, elk moment vindt de verwering plaats, geen ontkomen aan.

Op de foto's de bobine, voor en na een eerste schoonmaakbeurt. Ouderwetse techniek met een verdeelkap. Dit Guzziblok was in eerste instantie ontwikkeld voor een kleine landbouwmachine, soort van tractor. Moto Guzzi maakte vroeger veel kleine voertuigen voor gebruik in de landbouw maar ook voor het leger inclusief rupsbanden. Vandaar de verdeelkap, autotechniek! Het type Ercole waar Zampano mee rond rijdt in de film 'La Strada' is ook zo'n voorbeeld van een utiliteitsvoertuig.

Terug naar de verwering, op de bobine en wat is er hier dan te zien? De richting van de rijwind en die heeft in combinatie met aanhangend olie en of vet zijn sporen in zwarte vlekjes nagelaten in het metalen omhulsel. Hier maken de bougiekabels wel duidelijk hoe de bobine moet worden teruggeplaatst, maar soms helpen ze, de sporen van verwering.